Lader du andres overbevisninger og meninger begrænse dig?

Lad os tale lidt om at være begrænset af andres overbevisninger

Ta’ hvad du kan bruge af disse ord

og kast resten væk!

Lad ikke mig bestemme hvad du kan og ikke kan!

Vi kan ikke opnå noget som helst betydningsfuldt hvis vi bekymrer os om hvad andre tænker om os.

Mange mennesker lader sig begrænse af andre. Jeg har tidligere levet meget begrænset af andre.

Det er altid fornuftigt at tage imod et godt råd – hvis og så frem, at det er et godt råd, og kun du kan afgøre om andres råd er gode – for dig.

Inspirerer folk omkring dig til at opnå dine drømme, eller inspirerer folk dig til at give op og leve efter deres hoved. Hvis folk ikke kan noget selv, er der ofte en tendens til at de flytter deres begrænsninger over på andre.

Mange mennesker har kontinuerligt fået forskellige ting at vide af andre, som for eksempel at der er noget, de ikke kan, eller at der er noget de burde gøre i stedet for. Man har måske i skolen fået at vide at man ikke kan finde ud af noget, og man vokser dermed op med ens lærers overbevisninger. Eller går du rundt med dine venners overbevisninger om at du burde gøre noget bestemt, dine forældres overbevisninger om at du burde gøre noget bestemt, eller din bankrådgivers overbevisninger om at du burde gøre noget bestemt.

Jimi Hendrix fik dårlige anmeldelser ved sin første koncert. Hvis han skulle lytte til deres meninger, ville han aldrig nå at blive kaldt verdens bedste guitarist.

Hvis der er noget, du ikke er god til, så træn dig til at blive god til det, i stedet for at give op fordi folk fortæller dig, at du ikke er god til det.

Der er folk, der får at vide at de er ordblinde og de lever efter det, de har fået at vide, og lærer dermed aldrig at læse eller skrive. Der er også mennesker, der har fået at vide at de er ordblinde, der ikke lader sig slå ud, og stadigvæk lærer at læse og skrive på deres egen måde.

Hvis du har en diagnose, har du en diagnose, men det betyder ikke at du er begrænset af denne diagnose.

Vær opmærksom på om du går rundt med andre folks overbevisninger. Om du lader dine forældre, søskende, venner, lærere, onkler, tanter eller psykologer fortælle dig hvad du kan og ikke kan. Lyt ikke engang til mig. Hvis du lader mig fortælle dig hvad du kan og ikke kan, lever du også begrænset. Det er kun dig selv, der kan beslutte dig for hvad du kan opnå i livet.

Prøv at bemærke hvor meget andre folk definerer hvad du kan, hvad du er i stand til, hvad du burde gøre, hvad der er muligt for dig og hvad, du skal gøre, og hvad der er rigtigt for dig at gøre. Igen, det er rigtig godt at tage imod et godt råd, men kun hvis rådet støtter dig til og hjælper dig til at nå det, du gerne vil. Ellers er det kun en begrænsning.

Jeg har haft mange lærere gennem tiden, der har begrænset mig. Nogen af dem har måske endda været overbevist om at de prøvede at hjælpe mig til at nå det mål, de finder mest attraktivt, men det gik imod mine egne overbevisninger.

Jeg blev tidligere omtalt som landets bedste street-forfører. Jeg har demonstreret utallige gange hvordan jeg har skabt kemi, tiltrækning, hurtig eskalering med mere. Da jeg var ung fik jeg at vide: “Du burde gøre det her i stedet for,” eller “Det kan man ikke bare lige,” og jeg har levet meget med mine venners begrænsninger i kærlighedslivet. Jeg kunne aldrig finde en kæreste, jeg var usikker omkring kvinder og usikker når jeg var forelsket og tiltrukket. I mange år lyttede jeg til gode råd fra venner og jeg prøvede at gøre forskellige ting, men det virkede ikke. Det virkede først, da jeg stoppede med at lytte til andre og i stedet lyttede til mig selv.

Jeg fik igennem skoletiden dårlige karakterer, og jeg fik et indtryk af, at jeg ikke ville komme særlig langt i livet, men i dag designer jeg også mine egne computerspil, og jeg underviser i NLP, hypnose og kommunikation, som jeg derudover også har en lang række uddannelser i.
Da jeg begyndte at lytte til mig selv, fik jeg endda også bedre karakterer i skolen. Jeg har fået top karakter, hvor jeg tidligere fik dårlige karakterer, blot ved at lytte til mit eget instinkt frem for andres ord.

Derudover spiller jeg også en masse musik, spiller computer og lever livet. Jeg siger ikke dette for at imponere dig, jeg siger det for at forsikre dig om ,at jeg ved, hvad jeg snakker om.

Jeg valgte ikke at omgås folk, der fortalte mig hvad jeg burde, hvis deres råd ikke hjalp mig til at opnå hvad jeg virkelig ønskede, og hvad jeg ville med mit liv.

Det er tåbeligt at lade folk blokere dine muligheder, din fremtid, dine mål og drømme. Når folk ikke kan noget, kan folk – bevidst eller ubevidst – komme til at få dig til at tro på, at du ikke kan noget bestemt.

Hvor tit har du ikke hørt: “Det kræver en bestemt uddannelse” eller “Man skal tjene så og så meget for at…” eller “Det kan man da ikke leve af” eller det kan være alt.

Jeg har også tit arbejdet med mennesker, der har fået en diagnose, og de kommer til mig og føler sig meget begrænsede, og jeg tænker: “Jamen hvorfor?” De har fået et papir, der siger, de har fået denne diagnose, men det betyder ikke at de ikke kan få det bedre. Blot det at din læge siger at du er begrænset eller din lærer siger, du er begrænset, betyder ikke at du er begrænset. Du er kun begrænset, så længe du lader dig selv begrænse.

Bare fordi, der er noget, der er svært for dig, betyder ikke at du er dårlig til andre ting. Hvis du for eksempel får en dårlig tysk eksamen, betyder det ikke at du er dårlig i skolen. Det betyder heller ikke at du ikke kan finde ud af at tale tysk, eller at du ikke kan lære det.

Lad være med at lade folk overbevise dig om at de er bedre end dig, blot fordi de giver udtryk for at de er bedre end dig. Kun du kan dømme dig selv, og kun du kan lade andre dømme dig.

Jeg ved at hvis der er noget, jeg ikke er god til, vil jeg ikke lade det slå mig ud. Hvis jeg ønsker at være god til det, så træner jeg indtil jeg bliver god til det, hvis jeg er ligeglad med at blive god til det, vil jeg ikke spilde min tid på det, lige meget hvad folk siger, jeg burde.

Folk giver gode råd, og nogen gange har de ret, men nogen gange har de ikke ret.

Jeg husker hvordan en skolelærer sagde til mig: “Du skal ikke have så mange bolde i luften.” Det blev jeg rigtig ked af at høre, fordi jeg gerne ville lære NLP mens jeg gik i skole, og det ramte mig så hårdt at jeg næsten fik tårer i øjnene foran hende. Mange år senere mødte jeg hende, efter jeg var uddannet i NLP, og jeg spurgte hende, hvordan det gik.
Hun svarede at hun var blevet fyret som lærer, og jeg tænkte, at måske hun skulle have haft nogle flere bolde i luften.

Vær sand overfor dig selv.

Hvis alle betydningsfulde mennesker lyttede til, hvad andre omkring dem sagde, så havde de nok ikke opnået noget betydningsfuldt.

Gå tilbage til oversigt over artikler