Hvad er frygt og angst? Slip frygt og angst – hjælp til at overkomme angst og blive fri for frygt

Hvad er frygt og angst? Slip frygt og angst – hjælp til at overkomme angst og blive fri for frygt

Professionel hjælp til at overkomme frygt og angst. Vi vil drøfte alt fra nervøsitet, usikkerhed til socialangst, panikanfald samt dybere liggende udfordringer på mange forskellige sider af livet såsom – kærlighedslivet, uddannelse, økonomi og succes livsområdet.

Vi vil her drøfte frygt og angst på mange forskellige livsområder og vi vil også drøfte hvordan du kan slippe af med frygt samt angst på mange forskellige livsområder – det vil naturligvis variere hvor hurtigt denne forandring sker fra person til person – det afhænger alt sammen af – hvor god du er til at fralægge dig hvad du har lært samt lære noget nyt.

Folk, der læser denne artikel vil have en fordel frem for andre!

Det er sagt af mange, at de lykkeligste mennesker og de mest succesfulde mennesker ikke er de mennesker, der kan lære nye ting, men det er de mennesker, der kan lære noget, glemme det igen, og lære noget nyt.

Frygt har været et element, der har haft stor indvirkning i mit liv.

Jeg har tidligere levet med panikangst, panikanfald og haft det svært socialt. Mit liv med angst har været så slemt at jeg overvejede ikke at leve mere. Jeg har i dag hjulpet en lang række mennesker på mange forskellige livsområder. Jeg har eksempelvis flere gange demonstreret hvordan jeg tager kontakt i “datinglivet”. For mange mennesker kræver dette mod – ja, jeg har undervist mænd, der tør springe i faldskærm fra en højde af 11 kilometer, men som ikke tør henvende sig til en kvinde, der smiler venligt til ham. Jeg anbefaler altid kvinder og mænd at tage kontakt til dem, der gør dem mest usikker, mest nervøs – hvorfor dog det? Fordi det betyder blot at personen er vigtig for dem. Tidligere krævede dette mod for mig – men jeg ved hvad jeg laver, og jeg vil gerne have du ved det samme!

Lad os tale lidt om frygt og angst på mange forskellige livsområder.

Mennesker er grundlæggende kun
født med to slags frygt:

 • Frygten for høje lyde
 • Frygten for højder (frygten for at falde)

Resten er noget vi har lært os selv eller er blevet lært af andre gennem erfaringer og episoder med mere.

 

Der er ingen mennesker, der er født med sceneskræk, social angst, frygt for at fremlægge, eksamens angst, angst for succes eller at fejle, angst for penge og rigdomme, angst for fattigdom og mangel, angst for kærlighed, angst for kærestesorger, angst for at være alene, angst for ikke at slå til i livet, angst for at følge sine drømme.

Derudover er der ingen, der er født med lavt selvværd.

Du har eksempelvis lært dig selv:

 • Sceneskræk
 • Socialangst
 • Frygt for at fremlægge
 • Eksamensangst
 • Angst for succes eller at fejle
 • Angst for penge og rigdomme
 • Angst for kærlighed
 • Angst for at være alene
 • Angst for at følge sine drømme
 • osv…

Du har derudover også lært dig selv om du har lavt eller højt selvværd.

Alle disse former for angst og frygt er ganske enkelt noget, der er samlet op gennem livet og opvæksten.

Du har lært dig selv at være bange ubevidst

Du er ikke dum fordi du er bange for noget, det er ganske klogt at være bange. Kloge mennesker har masser af frygt. Frygten er brugbar. At være bange for noget, betyder blot at din hjerne passer på dig – at din hjerne ser en potentiel fare, og fortæller dig, at dette kan ende galt.

Måske du har oplevet noget tidligere, der kan få din hjerne til at tro, at situationen er farlig, eller måske er du ubevidst blevet lært at det er farligt, igennem dine forældre, søskende eller venner.

Hvis du har oplevet at holde en tale, hvor det gik galt er der en god chance for at du ikke har lyst til at prøve det igen. Her er din hjerne meget klog – den siger ganske enkelt at det her er gået galt før, så det kan gå galt igen.

Det kan også være, du er angst for at holde tale, uden nogensinde at have holdt en tale. Det er ikke altid ligetil, hvorfor din hjerne reagerer med frygt men her kan det være fordi, du måske så en video, da du var barn hvor en person havde en ubehagelig oplevelse, da han/hun holdt en tale, eller fordi en du kender er bange for det.

 

Hvis du eksempelvis har gået op og ned ad en person, der fortæller dig at penge er svære at få fat i, at det ikke er værd at stræbe efter noget stort, at det kun er ubehagelige og snobbede mennesker, der er rige, så er der en god chance for, at du selv ender med en frygt eller berøringsangst for penge, der gør det svært for dig at tjene det, du ønsker.
Jeg har flere gange snakket om at hvis du ønsker et bestemt resultat, så handler det ikke om at finde ud af, hvad personer med dit ønskede resultat gør, men i stedet at finde ud af hvordan de tænker.
Ens forældres forhold til penge er noget, der smitter af i ens voksenliv. Har du lært dig selv at man skal arbejde hårdt for penge? Har du hørt fra dine forældre, at penge ikke vokser på træerne? Eller måske har du endda oplevet at der ikke var penge nok til noget, du gerne ville have, da du var barn. Blot fordi det har været sådan, betyder det ikke at du får et begrænset liv. Der er mange rige mennesker, der startede ud som fattige, og mange rige, der havde en fattig barndom. Det afhænger ganske enkelt af hvor god du er til at give afkald på, hvad du har lært, gøre dine egne erfaringer, og selv vælge, hvad du vil leve med.

 

Alt hvad du er bange for, der ikke er høje lyde eller højder, er noget, du har samlet op.

 

For at du kan føle frygt er der nødt til at være en sætning inde i hovedet. Din indre dialog har stor effekt på din indre tilstand, indre oplevelse, indre processer og påvirker din fysiologi og dermed din adfærd.

Bemærk at mennesker påvirker hinanden. Vi kan ikke ikke påvirke hinanden – vi kan ikke ikke kommunikere.

 

Verden er forandret

Vores verden er forandret og i dag flytter information sig hurtigere rundt blandt mennesker end nogensinde før – det samme gør overbevisninger samt definitioner af os selv og andre. Vi hører ofte hvordan flere og flere modtager en diagnose og næsten alle går ned med stress. Vi bliver ganske enkelt påvirket konstant af verden og der er nu ikke noget galt med dette – hvis vi blot husker at bemærke hvilke elementer, der tages ind som vores nye overbevisninger.

Frygten er blot et tilbud

Frygten er et valg. Hvis der er sket noget ubehageligt giver din hjerne dig et tilbud, du kan tage imod eller afslå. Eksempelvis: “Det her gik galt for ti år siden, vil du lade være med at gøre det igen?”

 

Jeg har tidligere sagt flere gange at mennesker ofte render rundt med andres definitioner af hvad der virker – det er også sådan med frygt – mennesker har også ofte lært frygten fra andre eller opfanget frygten fra andre.

Hvis du eksempelvis er bange for at flyve, er det ikke nødvendigvis fordi, du er bange for at flyve, men det er måske fordi du opfanger stemningen i flyet og det faktum at andre er bange for det.

Eller du går måske til eksamen uden at være bange, men når du så kommer derhen og ser dine klassekammerater være bange, føler du dig lige pludselig mere nervøs. Også selvom du stadigvæk ved, at du ikke har nogen grund til det.

Det er vigtigt at bemærke om du opfanger andre folks frygt.

Et klassisk eksempel er hvordan vi i skolen skulle til eksamen, og vi er måske ikke selv nervøse, men når vi opfanger at vores klassekammerater begynder at være mere og mere nervøse op til eksamenstiden, begynder vi selv at mærke det.

Frygten i kærlighedslivet er på samme måde noget, man har lært. Når vi gennem livet ser andre menneskers oplevelser eller ser andre have kærestesorger, eller når vi første gang mærker det selv, så lærer vi også frygten for det og vi kan blive bange for at gå efter kærligheden. Vi kan blive bange for at tage kontakt, for at blive afvist selv – hvis man aldrig er blevet afvist før.

Vi har ofte lært fra film at kærlighed aldrig kan være nemt. Man skal gå igennem de sværeste prøvelser og gå imod alle odds, og den slags ting er også noget, der på et ubevidst niveau kan lære en frygt og angst for overhovedet at prøve.

Forskellen på frygt og angst

Frygt og angst er to forskellige ting, men det udspringer grundlæggende fra det samme.

Frygt er noget, vi er bange for. Vi ved, hvad det er, vi er bange for. Vi har eksempelvis frygt for at flyve, frygt for eksamen, frygt for at holde tale.

I modsætning til frygt, er angst noget vi ikke rigtig kan sætte en finger på. Vi er måske angst for en situation (socialangst) vi er måske angst for at være alene eller vi har måske panikangst, fordi vores krop helt automatisk bliver bange uden nogen særlig grund.
Angst er typisk et resultat af længere tids stress, pres og er igen noget, man har samlet op og lært sig selv. Ganske enkelt kan man sige at det en uhensigtsmæssig vane, man ubevidst har trænet sig i.

Har du frygt eller har du angst?

Det behøver ikke nødvendigvis at være svært at komme af med angst og frygt, det handler ganske enkelt om hvor god du er til at glemme det, du har lært dig selv. Der er også dybere liggende angst f.eks panikangst, socialangst.

Hvordan kommer man over angst eller frygt?

Jeg vil gerne minde dig om at jeg tidligere har levet med angst og panikangst, og jeg husker hvordan jeg dyrkede det ved hele tiden at minde mig selv om at jeg var bange, og at jeg fejlede noget.

Et meget vigtigt element til at overkomme sin angst er ikke at dyrke det.

Derudover er det vigtigt at huske på at krop og sind påvirker hinanden, så ved eksempelvis at gøre kroppen afslappet, bliver sindet også afslappet.

Kognitivt arbejde. Blot det at være opmærksom på at frygt og angst ikke er noget, man er født med kan hjælpe dig til at overkomme det. Blot det at arbejde med dig selv og dine tanker og at omdefinere og omvurdere vil flytte på dine overbevisninger og på den måde lærer du dig selv noget nyt. “Er der nu også en grund til at være bange?” “Hvordan hjælper frygten mig?”
Ved at forholde sig anderledes til det kan også hjælpe, da du vil lære noget nyt at putte ind i stedet for.

Det vil højst sandsynligt komme bag på mange, men når vi forstår at frygt er noget vi har lært kan det være ganske nemt at komme af med og behøver ikke at tage lang tid. 

Blot det at sætte frygten ind i en anden kontekst eller “reframe” frygten kan ofte være nok hvis gjort på den rette måde. Jeg havde eksempelvis en mand ude på et forløb i tiltræknings kommunikation hvor han gerne ville skabe kontakt til en kvinde han var tiltrukket af – Han var usikker for at tage kontakt til hende – jeg spurgte ham – “hvis du var faret vild ville du så kunne gå hen til en fremmed og spørge om vej?” “Ja selvfølgelig” – svarede han – han tog derefter kontakt til hende og fik hendes nummer. Var dette imponerende? egentligt ikke for når du ved hvordan hjernen arbejder kan du skabe hurtigere ændringer på mange sider af livet.

Når vi eksempelvis reframer vil det sige at sætte frygten ind i en anderledes kontekst.

NLP
Eksempel på at “reframe”

Måske er du god til at spille klaver hjemme – men når du skal ud og optræde bliver du nervøs. Her er rammen forskellig, men handlingen den samme.

Måske har du nemt ved at tale foran en bestemt gruppe mennesker, men hvis du skal fortælle en vittighed for samme gruppe mennesker bliver du usikker. 

Her er handlingen forskellig, men rammen den sammen

Tips til at overkomme panik anfald og panik angst
At reflektere over sin angst og forholde sig til sin angst samt frygt kognitivt kan hjælpe, men er der tale om panikangst og panikanfald er det ikke altid så enkelt. Man kan eksempelvis ikke tænke sig ud af et panikanfald, derfor er det vigtigt at forstå vigtigheden ved at krop og sind påvirker hinanden. Når kroppen er afslappet falder hovedet og sindet til ro. Derfor er progressiv muskel afslapning især noget, der kan afhjælpe et panikanfald. Det kan hjælpe at træne sig i at lade kroppen falde til ro gennem dybe vejrtrækninger så snart man mærker angsten kommer, på den måde vil sindet være mere rolig når angsten kommer og det vil ikke være så slemt.
Husk at panikangst er hel ufarligt – selvom panikangst kan være ubehageligt er det helt ufarligt og denne bevidsthed kan hjælpe dig til mere afslapning, da du ved at det ikke er farligt.
De fleste der har panikangst begår fejlen at forsøge at tænke sig ud af det, og det kan være ganske svært – hvis ikke umuligt. Ja det er stort set umuligt at tænke sig ud af et panikangst anfald når det finder sted, derfor er det vigtigt at være forberedt. Panikangst samt panikanfald er langt fra det samme som at have frygt for noget. En god ide og et godt trick til at overkomme panikangst er når du mærker et panikangst anfald nærmer sig,  så forsøg at gør dig selv endnu mere bange! Dette vil nemlig hjælpe for mange – da du nu er i kontrol over kroppen – du vil blive en lille smule mere bange et kort øjeblik, men dit angstanfald vil stoppe hurtigere da du ikke kæmper imod angsten og næsten forsøger at skrue op for det.

 

Professionel Hjælp til angst og frygt 

At arbejde med dine tanker kan modvirke angst samt frygt og skabe nye muligheder.
Du kan ved at lytte til disse NLP hypnose lydfiler arbejde med eventuelle indre blokeringer og frisætte ressourcer og derigennem omprogrammere dit sind til et liv med mindre angst og frygt. Hypnose lydfilerne vil hjælpe dig til mere selvindsigt og motivere dig til mere fremgang samt fornyelse og mere succes på forskellige livsområder. Lydfilerne er nøje designet til at håndtere eventuelle negative indre blokeringer samt begrænsende tankemønstre, og hjælpe dig til en mere støttende adfærd samt mere selvværd og selvtillid – da krop og sind påvirker hinanden.

Hypnose lydfiler, der kan modvirke angst samt frygt

Hypnose lydfiler: Guidet hypnose lydfiler

 

 

Gå tilbage til oversigt over artikler