admin/ november 28, 2017/ Uncategorized

NLP Tidsopfattelse

Er du In Time eller Through Time?

Omkring In Time

Som In Time er du “Mester af Nuet”. Som In Time er fremtiden for det meste foran en og fortiden bag ved en. In Time personer går på tidslinjen, og har ikke overblik over tiden, men er virkelig godt til stede i nuet. De er dermed hovedsageligt fokuserede på nuet – hvad der sker om en uge, er ikke i deres synsfelt. Hvad der skete for en uge siden, er heller ikke i deres synsfelt. Når de kommer i tanke om noget, går de tit i ring om sig selv, for at prøve at “finde sin tidslinje”. Man kan sammenligne det lidt med at en In Time person går ligeud ad en sti. Han kan kun se det, der er lige foran ham. Hvis han lige pludselig mærker i sin lomme, at han har tabt sin pung, bliver han nødt til at vende om på stien og går tilbage for at finde den, i modsætning til en Through Time person, der oplever det fra fugleperspektiv, og kan se hele stien, men dertil ikke er så god til at fordybe sig i tingene. In Time mennesker er rigtig gode til at fordybe sig i ting, og “oplever” nuet til fulde, og er meget til stede – så meget, at de for Through Time personer af og til kan virke helt fraværende. Der er naturligvis flere grader af In Time samt Through Time. Nogle In Time mennesker er så In Time at de er næsten helt distræte, og kan endda glemme egen fødselsdag eller sin egen alder. Det mest normale er, at man er meget til stede i nuet, og ikke planlægger langt ud i fremtiden. Man tager mere tingene som de kommer, og er i mere eller mindre grad ligeglad med tiden. En In Time person er ikke så glad for at følge en rutine. En In Time person kan pludselig komme i tanke om noget de har glemt, og blive meget stresset i øjeblikket, hvor de finder ud af, hvad de har glemt eller skal skynde sig at nå, men generelt i løbet af deres dag, bliver de ikke så stressede, og er meget “large” omkring tidspunkter mm. De ønsker at gøre ting, når de føler lysten til det, frem for, hvornår det er “rigtigt” at gøre det. En In Time person kan godt lide at leve livet lidt mere spontant end andre, og elsker ofte bare at gøre ting. Det kan virkelig hjælpe en In Time person at have en kalender og et ur, da de tit kan glemme vigtige aftaler i næste måned, og glemme at de skal møde på arbejdet kl. 7 i stedet for kl. 8, eller sågar stoppe op på vej til arbejde fordi, det lige pludselig går op for dem, at de har fri i dag.

Omkring Through Time

Som Through Time er du “Mester af Tiden”. Som Through Time ser man typisk tidslinjen ligge foran sig på en sådan måde, at de kan se fortid, nutid og fremtid, som hvis det var en lineal eller et målebånd, og har dermed et overblik over tiden. Det er nemt at overskue hvad de skal om tre måneder, det er nemt at huske hvad de lavede for to uger siden. De har nemt ved at huske datoer og arrangementer mm. fordi de har overblik.
Through Time personer lever livet mere struktureret i forhold til tid og planlægning. De har en tendens til ikke at være så gode til at fordybe sig i nuet, og lade sig rive med, da de bremser sig selv, fordi de konstant ved, hvad de skal næst.
Fordelen ved en Through Time person, er at deres overblik i tidslinjen gør det nemmere for dem at huske at købe gaver i god tid, få tingene ordnet og ringe til venner med et ordentligt mellemrum. De er ikke så glad for når deres system i tiden bliver afbrudt og forstyrret af spontanitet. I en familie er en Through Time person prisværdig, da personen holder fast på struktur og rammer, og sørger for at folk kommer op, og at tingene bliver gjort på de rette tidspunkter mm. og at der så at sige ikke bliver “vendt op på dag og nat”. De er rigtig gode til at holde et overblik, om det handler om familie, eller i professionelle sammenhænge. De er gode til at få tingene gjort.
En Through Time person har tendens til at gøre ting på tidspunkter, hvor det måske ikke er så nødvendigt. Det er fx ikke unormalt for en meget Through Time person at gøre ting såsom at købe julegaver fire måneder forinden, eller sende ønskeseddel ud flere måneder inden de har fødselsdag, og de har en tendens til at være lidt “skeptiske” overfor ændringer i tidsplaner. En In Time person vil måske til tider mene at en Through Time person er lidt “streng” og ikke altid er med på det sjove, fordi de har et overblik, der gør at de lynhurtigt opfanger enhver blokering, der kunne fremstå ved en eventuel aftale, og de er ofte ikke særlig spontane.
En Through Time person ved konstant hvad de skal, og deres tanker er sjældent fordybet i nuet. Through Timer personer har en tendens til at “overplanlægge” ting og til konstant at gøre ting, de skal i fremtiden. De har en tendens til gerne at ville blive færdige med hvad de skal – problemet er bare, at de aldrig rigtig bliver færdige, fordi så snart, de har færdiggjort det ene, kommer de blot et skridt længere ud i fremtiden, hvor de har et lige så stort overblik, og har lige så mange ting, de skal nå.
Hvis en Through Time person føler stress eller ikke føler, de har nok tid til dem selv, er det en god idé for dem nogle gange at stoppe op og spørge sig selv: “Er dette virkelig nødvendigt at gøre lige nu?” for at skabe plads til også at leve i nuet.